مقالات

انواع خاک بستر کشت برای گلخانه و کشاورزی

معرفی انواع خاک بستر کشت

معرفی انواع خاک بستر کشت

انواع خاک بستر کشت: در بازار تنوع خاک بسیاری وجود دارد و با توجه به کاربری، می بایست از میان این خاک ها انتخاب کرد. با توجه به گستردگی خاک های موجود در بازار و خاصیت های متفاوت هر یک، در این مقاله تصمیم داریم به معرفی انواع خاک و موارد استفاده آنها بپردازیم.

 

پیت ماس برای بستر کشت

پیت ماس در اصل لاشه های گیاهان است که در باتلاق ها و آبگیرها و آن قسمت از رودخانه ها و سیلاب ها که گل و لای روی هم انباشته می شوند، بوجود می آید. عده ای پیت ماس را همان زغال سنگ نارس می نامند و حتی در گذشته به عنوان سوخت نیز استفاده می شده است. البته باید توجه داشت که همه زغال سنگ های نارس پیت ماس نیستند اما پیت ماس نوعی زغال سنگ نارس محسوب می شود.

این گیاهان و لاشه ها اغلب در مناطق با رطوبت بالا به مرور زمان فاسد شده و با لاشه های حیوانات و حشرات ترکیب و بعد از سال ها به پیت ماس تبدیل می شوند. پیت ماس عمدتا در مناطق سردسیر که اختلاف دمای تابستان و زمستان زیاد است تشکیل می شود.

بنابراین ترکیب اصلی پیت ماس را گیاهان تشکیل می دهند، پس مکمل کود گیاهی خوبی برای رشد و نگهداری گیاهان می باشند.

پیت ماس بافت سبکی داشته و باعث تخلخل خوب خاک می شود. قدرت جذب بسیار بالای پیت ماس تا چندین برابر وزن خود نیز مزیت دیگر این خاک حساب می شود. پیت ماس عامل بیماری زا ندارد و برای کشت خصوصا کشت های هیدروپونیک بسیار مفید است. همچنین از نظر PH تقریبا خنثی حساب می شود.

پیت ماس یکی از اجزای بسیار مناسب برای تهیه بستر کشت نشا می باشد. پیت ماس به دلیل مقوی و گیاهی بودنش، خاکی ریشه زا است پس چنانچه تولیدکننده نشا هستید از آن در توسط میکسر بستر کشت در ساخت ترکیب بستر کشت نشا استفاده نمایید.

همچنین در صورتی که مایلید گیاهی را به روش قلمه گیری تکثیر کنید، ترکیب پیت ماس، ماسه بادی، پرلیت، کوکوپیت و کود برگ برای ریشه دار شدن گیاه بسیار بسیار مناسب است.

کوکوپیت یکی از اجزای خاک بستر کشت

الیاف روی پوست خشک نارگیل را کوکوپیت می گویند. کوکوپیت جزو بستر های کشتی است که رطوبت را به حد زیادی جذب می کند و از آن به عنوان بستر بسیار مناسبی برای ترکیب شدن با سایر خاک ها و خصوصا در بستر کشت نشا و همچنین پرورش انواع بن سای استفاده می شود.

همچنین این خاک بستر بسیار مناسبی برای قلمه زنی، بذر پاشی، انواع پیاز و نشا می باشد.

از مزیت های استفاده از کوکوپیت، کاهش زمان جوانه زنی، تخلخل هوایی بسیار مناسب، قابلیت بالای نگهداری آب و مواد غذایی، رشد سریع ریشه گیاه و نیزعاری بودن از عوامل بیماری زا و علف های هرز می باشد.

کوکوپیت به دلیل خنثی بودن عاری از بیماری است و خصوصا در امر صادرات گل و گیاه، یکی از بستر های کشت شناخته شده و تایید شده توسط بسیاری از کشورهای جهان حساب می شود. البته در نظر داشته باشید خاک کوکوپیت مواد غذایی خاصی ندارد و به تنهایی برای نگهداری طولانی مدت گیاه مناسب نیست.

از خاک کوکوپیت باید به صورت ترکیب با سایر بسترهای کشت به عنوان خاک گلدان استفاده شود. کوکوپیت سبک است و تخلخل خوبی به بافت بستر کشت می دهد. همچنین رطوبت را به خوبی حفظ می کند. بسیار دیر تجزیه می شود و می توان گفت عمری حدود ده سال دارد.

دو مورد از کاربردهای گسترده کوکوپیت را می توان «تولید نشا» و نیز «بستر کشت در هیدروپونیک» نام برد.

 

 

معرفی کود حیوانی پوسیده شده

معرفی کود حیوانی پوسیده شده

 

معرفی کود حیوانی پوسیده شده

از دیگر انواع خاک بستر کشت، کود دامی می باشد. منظور از کود حیوانی همان بقایای بستری گاو، گوسفند، مرغ یا هر حیوان دیگری است که از محل نگهداری آنها جمع آوری می شود. کود دامی باعث افزایش فعالیت میکروارگانیزم های خاک می شود.

کود دامی هر حیوان با حیوان دیگری متفاوت‌ بوده که علت اصلی این اتفاق نوع غذا و خوراک حیوانات است. بطور مثال میزان ازت کود گاوی از کود گوسفندی بیشتر است اما درصد فسفر و پتاسیم کود مرغی از کود گوسفندی و حتی کود گاوی بیشتر است. کود دامی باید حتما به صورت پوسیده شده استفاده شود. در نظر داشته باشید کود دامی پوسیده یکی از بهترین مواد برای ترکیب با خاک و اصلاح بافت خاک است.

از این نوع کود های دامی برای تقویت درخت ها، درختچه ها و نهال ها استفاده می شود. همچنین در اراضی کشاورزی نیز به صورت گسترده از کود دامی جهت افزایش مواد غذایی خاک، بافت بهتر آن و نیز تخلخل خاک استفاده می شود.

 

کود دهی مزرعه با ماشین کودپاش دامی

کود دهی مزرعه با ماشین کودپاش دامی

 

کود دامی پوسیده را توسط دستگاه کودپاش دامی در مزرعه پخش می کنند. کود در مخزن ماشین کودپخش کن به مزرعه حمل شده و توسط پروانه و دیسک های پاشش در سطح مزرعه به شعاع 15 متر پخش می شود. همچنین برای باغات، کود دامی توسط ماشین کودریز باغی به صورت ردیفی در چالکود در کنار ردیف درختان ریخته می شود.

کود دامی برای گیاهان آپارتمانی و زینتی اصلا مناسب نیست به این دلیل که کود دامی گیاهان آپارتمانی رو می سوزاند.

 

 

↓⇓↓

برای اطلاعات بیشتر با تلفن های

09103218554

02634209120 الی 24

تماس بگیرید

نوشته ها مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *