مقالات

کارت زرد و آبی- مقابله غیر شیمیایی با آفت مینوز در محصولات گلخانه ای

کارت زرد و آبی

کارت زرد و آبی رنگ یک روش مقابله غیر شیمیایی و به عنوان تله های رنگی برای جذب حشرات و آفات گلخانه مورد تایید بسیاری از محققین می باشد. گونه های مختلفی از حشرات و آفات برگ خوار در محصولات سبزی و گیاهان زینتی وجود دارند. در میان محصولات برگی گلخانه، گوجه فرنگی و خیار چه در فضای باز و چه در گلخانه همواره تحت تاثیر مگس مینوز برگ (Leafminers) قرار می گیرند. در میان گیاهان زینتی گل داوودی و ژربرا بیشترین درجه حساسیت را دارند.

 

شکل1. کارت زرد و آبی گلخانه

 

Liriomyza sativae (مگس مینوز برگ)

 

لیف ماینرها (Leafminers) مگس های کوچک (3-2 میلی متر)، براق، سیاه و زرد هستند که فرایند تخم گذاری آن ها درون برگ می باشد. لاروهای حاصل بین سطوح برگ رشد کرده و به عنوان معدن اصلی تغذیه از آن استفاده میکنند. این لاروها حشرات کوچک و زرد کم رنگ هستند که اگر در برابر نور نگه داشته شوند یا اگر با دقت از برگ جدا شوند، می توان آنها را به وضوح در داخل برگ مشاهده کرد. لارو مگس مینوز هنگامی که بالغ می شود، سوراخ هایی در برگ ایجاد کرده و از برگ بیرون می آیند سپس برای شفیره شدن به زمین می افتند (اگرچه در برخی از گیاهان مانند ژربرا اغلب روی سطح برگ شفیره می شوند).

 

شکل2.  Liriomyza sativae (مگس مینوز برگ)

بیماری گلخانه ای- مگس مینوز برگ

 

تاریخچه و مراحل رشدی تمام گونه های مگس مینوز مشابه است (در نخود فرنگی کمی بیشتر طول می کشد). به طور کلی تخم گذاری درون برگ انجام می شود و سطح برگ به شکل خال های ریز تغییر شکل می دهد. این خال های ریز *نوک* نامیده می شوند و به راحتی قابل مشاده هستند. برای کنترل جمعیت انبوه مگس ها و انتقال آلودگی به سایر بوته ها در گلخانه عموما از کارت های زرد و آبی (تله های رنگی جذب حشرات) استفاده میشود.

 

شکل3. مینوز برگ گوجه فرنگی

 

شرایط مناسب برای مگس مینوز در گلخانه

 

لیف ماینرها می توانند چرخه زندگی خود را در مدت 14 روز در دمای 30 درجه سانتی گراد و تا 24 روز در دمای 20 درجه سانتی گراد تکمیل کنند. بیشترین زمان در دوره بلوغ مگس مینوز در مرحله شفیرگی سپری می شود، که می تواند بیش از یک هفته طول بکشد. شفیره ها می توانند تا 90 روز در هوای سرد زنده بمانند. چنانچه مواد گیاهی میزبان برای تغذیه در اختیار مراحل مختلف رشد مگس مینوز قرار بگیرد. جمعیت ها می توانند در تمام طول سال در گلخانه باقی بمانند و در نتیجه تمام نسل های مینوز در گلخانه وجود خواهد داشت.

 

شکل4. علائم مینوز در برگ گوجه فرنگی

 

کاربرد کارت های زرد در مقابل گونه های مگس مینوز

 

رنگ زرد دارای بهترین طیف جلب کننده گونه های مختلف مگس مینوز در گیاهان زینتی و سبزیجات گلخانه ای یافت می باشد. شناسایی گونه های مختلف مگس مینوز ممکن است دشوار باشد زیرا گونه ها از نظر ظاهر و رفتار بسیار شبیه هستند.

 

گونه های رایج مگس مینوز:

  • Liriomyza trifolii که غالبا گونه آفتی است که در محصولات زینتی یافت می شود.
  • Liriomyza sativae که به عنوان آفت سبزیجات گلخانه ای نامیده می شود.
  • Liriomyza huidobrensi  به عنوان آفت محصولات گلخانه و مزرعه نامیده می شود.

 

شکل5. جذب حشرات توسط کارت زرد و آبی

 

علائم آلودگی Tuta absoluta

در گیاهان زینتی وجود علائم آسیب حتی در سطوح پایین برای کاهش کیفیت محصول و کاهش ارزش آن کافی است. در سطوح بالاتر جمعیت لارو و شفیره ها، با ایجاد خطوط و خال هایی که روی سطح برگ ایجاد می شود توانایی فتوسنتزی گیاهان، تولید گل و به طور جدی کیفیت محصول را کاهش داده و محصول را غیرقابل عرضه می کند.

 

بروز بیماری مینوز در گلخانه

در گیاهان زینتی، عدم کنترل جمعیت مگس های مینوز بیشترین آسیب را در مقایسه با سایر آفات دارد. در محصولات سبزی وجود خال و خطوط آلودگی به وجود آمده در سطح برگ در صورتی که ناشی از جمعیت کم آفت باشد قابلیت کنترل دارد. مشکل جدی آفت مینوز در محصولات گلخانه ای در مرحله ای است که سطح اسیب روی تولید میوه تاثیر بگذارد.

 

شکل6. علائم آلودگی Tuta absoluta

 

کنترل و مدیریت آفت مگس مینوز به چه صورت است؟

 

  • کارتهای رنگی (کارت زرد، آبی و مشکی)

 

جمعیت بالغ حشره مینوز به شدت جذب کارت های رنگی بخصوص کارت زرد رنگ موجود در گلخانه می شوند و با نشانه‌های متمایز زرد و مشکی آن‌ها، به راحتی شناسایی می شوند. کارت‌های چسبنده ابزارهای نظارتی بسیار مفیدی هستند که برای تشخیص زودهنگام و نظارت بر پیشرفت برنامه های کنترلی آفات گلخانه مورد استفاده قرار می گیرند.

کارت های زرد به عنوان تله های چسبناک بر ای جذب افراد بالغ مگس های مینوز مورد استفاده قرار می گیرند. مطالعات در زمینه جنس Liriomyza نشان داده است که رنگ زرد براي جلب حشرات بالغ اين جنس بهتر از کارت های آبی (بیشتر برای جذب تریپس) عمل می کند.

 

مقایسه عملکرد کارت زرد و آبی در مقابله آفت کشها

تحقیقات نشان داده است که تراکم جمعيت مگس های مینوز در گلخانه هایی که از آفت کش ها و حشره کش ها برای مقابله با مگس مینوز محصولات برگی انجام می شود در مقایسه با گلخانه هایی که از تله های چسبناک زرد رنگ برای جذب و مقابله با این آفت استفاده می کنند، تقريبا يکسان است.

بر اين اساس، کاربرد تله هاي زرد رنگ چسبناک سالم تر و از نظر اقتصاد ي به صرفه تر از مصرف سموم حشره کش می باشد. بعلاوه اينکه با استفاده از تله هاي رنگی چسبناک میتوان با اطمینان تعداد دفعات کاربرد حشره کش ها را کاهش داد.

 

  • پاکسازی محیط از الودگی

 

برای محصولات فصلی یا سبزیجات گلخانه ای که برداشت محصولات دروه ای می باشد، بلافاصله پس از برداشت تمام عواملی که احتمال آلودگی در آنها وجود دارد را از منطقه رشد دور کنید. زباله‌ها باید کاملا پوشانده و یا دفن شوند تا پراکندگی مگس‌های مینوز در حال ظهور به کمترین مقدار ممکن برسد. در گلخانه‌هایی که خالی و خنک باقی می‌مانند، شفیره‌های مینوز می‌توانند چندین ماه در خاک باقی بمانند و با برگشت گرما ظاهر می‌شوند.

 

  • انتخاب ارقام مقاوم

 

در صورت امکان، خودداری از کشت ارقام گل های زینتی و محصولات گلخانه ای از جمله گوجه فرنگی که مستعد ابتلا به آفت مینوز هستند باید خودداری کرد. بیشتر ارقام گوجه فرنگی گلخانه ای به آفت مگس مینوز حساس هستند، با این حال برخی از گونه های گیلاسی گوجه فرنگی نسبت به دیگر ارقام گوجه فرنگی حساس تر هستند. (برای کشت ارقام حساس توصیه میشود که به صورت جداگانه از ارقام مقاومتر کشت بشوند).

 

  • کنترل بیولوژیکی

 

  • عوامل کنترل بیولوژیکی شامل زنبورهای انگلی Diglyphus isaea و Dacnusa sibirica هستند. گزارش شده است که Diglyphus isaea در تابستان و Dacnusa در زمستان عملکرد بهتری Diglyphus دارند.

 

  • نماتدها (Steinernema feltiae and S. carpocapsae)

 

شکل 7. نمونه ای از کنترل بیولوژیکی مگس مینوز (زنبورهای انگلی)

آفت کش ها

 

Leafminers (به ویژه L. trifolii) به مقاومت بسیار سریع در برابر حشره کش ها و مقاومت در برابر اکثر آفت کش ها مستند شده است. در کنترل مگس مینوز پس از کارتهای زرد رنگ (تله های رنگی جذب کننده حشرات) به عنوان ساده ترین روش مدیریت، موثرترین روش با محصولات سیستمیک یا  translaminar (که لاروها را هدف قرار می دهند) به دست می آید. از اینرو زمان کاربرد حشره‌کش‌ها بیشترین تأثیر را در کنترل افت مگس مینوز دارد (گرچه باید تأکید کرد که جمعیت‌های گلخانه‌ای اغلب از نسل‌های همپوشانی تشکیل شده‌اند).

 

نتیجه گیری:

گستره بینایی حشرات برای رنگهای مختلف از 650-300 نانومتر میباشد و حشره در این طیف قادر به بروز عکس العمل می باشد. در میان رنگها، رنگ زرد دارای طیف جلب کننده برای آفاتی مانند مگس‌های مینوز، انواع شته ها، مگس میوه مدیترانه، مگس گیلاس و آلبالو و … می باشد. رنگ آبی دارای بهترین طیف جلب کننده انواع تریپس ها می باشد. هدف از کاربرد این تله های رنگی برای ردیابی و شکار انبوه حشرات و آفات موجود در گلخانه و فضای باز می باشد. در حال حاضر استفاده از کارت های رنگی جلب کننده حشرات (تله های رنگی چسبناک) مقرون به صرفه و کاربری آسانی نسبت به انواع حشره کش ها و آفت کش ها دارد.

 

↓⇓↓

برای اطلاعات بیشتر با تلفن های

09103218554

02634209120 الی 24

تماس بگیرید

نوشته ها مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *